History


FC DEN BOSCH 25 JAAR GELEDEN - JUNI/JULI 1988, NR. 102/103


Komst John Willems staat vast; Coen van der Hoeven mogelijk volgende nieuweling
FC Den Bosch en De Graafschap hebben overeenstemming bereikt met betrekking tot de overgang van John Willems naar FC Den Bosch. De 21-jarige linkspoot werd het vorige week al eens met FC Den Bosch over een tweejarig contract. Als opvolger voor Hendrie Krüzen die naar PSV vertrekt, richt FC Den Bosch zich nu op Coen van der Hoeven, de 22-jarige middenvelder van SVV.
Trainer Theo de Jong bracht eerder al niet al te lovende rapporten uit over Hans Vincent (MVV) en RBC’er Wim van der Steene die FC Den Bosch vijf jaar geleden verruilde voor DS’79, maar is wel geporteerd van een terugkeer van Wim van der Horst naar De Vliert. Van der Horst die transfervrij weg mag bij Willem II neemt de interesse van het Griekse Iraklis intussen niet al te serieus meer. Voor de twee spelers die FC Den Bosch zelf in de “uitverkoop” deed, bestaat intussen ook enige interesse. AZ informeerde naar de condities waaronder het Ruud Kaiser over kan nemen. En Mart van Duren staat in de belangstelling bij Roda JC en de Belgische clubs Beerschot en Sint Truiden.
Van der Hoeven derde nieuweling bij FC Den Bosch
Na John Willems (De Graafschap) en Jack de Gier (Schijndel) is de 22-jarige Coen van der Hoeven de derde speler die FC Den Bosch aantrok met het oog op het nieuwe voetbalseizoen. Gistermorgen rondden de beide partijen de onderhandelingen af, twee dagen nadat FC Den Bosch bij de Delftenaar aan de bel had getrokken. Enkele uren later liet FC Den Bosch’ manager Ad Zonderland aan SVV weten akkoord te gaan met de gevraagde transfersom. Van der Hoeven die sinds drie jaar uitkwam voor SVV, tekende een tweejarig contract als full-prof. Vorige week nog liepen de onderhandelingen tussen de Delftenaar en Cambuur stuk op de wens van de speler als beroepsvoetballer aan de slag te gaan. FC Den Bosch kwam de SVV’er bij toeval op het spoor. Ad Zonderland: “Als we tegenstanders van SVV scoutten omdat daar potentiële kandidaten voor ons speelden, kwamen onze mensen steeds thuis met lovende berichten over Coen van der Hoeven.” Ook hoofdtrainer Theo de Jong zag Van der Hoeven enkele keren in actie. “Mijn indruk? Goed aan de bal, straalt rust uit, is lekker agressief in de duels en sterk in de lucht”. Bij SVV speelde hij afwisselend als voorstopper en centrale middenvelder. De Jong ziet zijn nieuwkomer straks vooral in die laatste rol.

http://www.fcdenbosch.nl/pics/algemeen/FC1.jpg
Samen met trainer Theo de Jong pronkt Coen van der Hoeven (links) met het shirt van zijn nieuwe club FC Den Bosch
Kans op terugkeer van oudgedienden; Van der Waart en Van der Horst opnieuw in De Vliert?
FC Den Bosch kan de ex-spelers Peter van der Waart en Wim van der Horst pas opnieuw inlijven als een van de spelers van de huidige selectie alsnog vertrekt. Zij zouden dan de plaats moeten innemen van Mart van Duren en Ruud Kaiser van wie men in eerste instantie afscheid wilde nemen op De Vliert. Blijft een rentree van Van der Horst op De Vliert uit dan komt hij in het komende seizoen in principe uit voor eersteklasser Wilhelmina. Kaiser vecht intussen de aanzienlijke salaris reductie die hem in het nieuwe contract werd voorgesteld, aan. “Ik teken niet”, aldus de Ossenaar. “Ik ga er vanuit het komend seizoen recht te hebben op het oude salaris, omdat de club verzuimd heeft tijdig een ontslagvergunning aan te vragen”. Kaiser gaf de zaak intussen in handen van de VVCS. Ook Van Duren tekende nog niet. Er informeerden wel enkele clubs naar de vleugelaanvaller, maar die schrokken zonder uitzondering af voor de gevraagde transfersom van naar verluidt twee ton. Ruud Kaiser zou uitgeleend kunnen worden aan Go Ahead Eagles, maar voelde daar zelf niets voor. Gisteren hervatte de Bossche eredivisieploeg overigens de training voor het nieuwe seizoen.

http://www.fcdenbosch.nl/pics/algemeen/FC2.jpg
Een impressie van de eerste trainingssessie van het nieuwe seizoen van Den Bosch.
Adriaanse en De Gier mee naar Boekarest; FC Den Bosch weer in toernooi
Met alle 18 leden van de A-selectie en een groep van 19 begeleiders en supporters is FC Den Bosch gisteravond in Boekarest neergestreken. Van de groep maken ook Cor Adriaanse en Jack de Gier deel uit. De verdediger en de aanvaller zijn inmiddels hersteld van blessures die ze in de eerste trainingsweek van het seizoen opliepen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar neemt de Bossche eredivisieploeg in de Roemeense hoofdstad deel aan een sterk bezet toernooi. Dit keer nemen gastheer en Europa Cup I winnaar in 1985 Steau Boekarest, Partizan Belgrado en het Brusselse Racing Jet deel. Vorig jaar eindigde FC Den Bosch in dit toernooi van vier ploegen als laatste.
FC Den Bosch met derde prijs terug
Met de derde prijs van het sterk bezette voetbaltoernooi van Boekarest op zak is FC Den Bosch teruggekeerd uit het bloedhete Roemenië. Zaterdag werd de Nederlandse eredivisionist door Partizan Belgrado via een 3-1 nederlaag verwezen naar het duel om de troostprijzen. Daarin klopte het een dag later Racing Jet met 1-0, de Brusselse ploeg die uit de Belgische eerste nationale terugtrad. Steau Boekarest won het toernooi dankzij een 4-0 zege op Partizan.

Theo de Jong, trainer van FC Den Bosch, noemde de trip naar de Roemeense hoofdstad nuttig. “We hebben hier onder extreem warme omstandigheden hard gewerkt. De weerstand van de spelers is getest. Dat kan in de aanloop naar een zwaar seizoen natuurlijk geen kwaad”, meende hij, die Fred van der Hoorn testte als libero en Jan Gösgens en Wilbert Goossens de vleugels in de defensie af liet dekken. Opvallend was dat De Jong geen van zijn drie van buitenaf aangetrokken spelers van meet af aan inzette. “Ik wilde ze laten zien hoe wij het spelletje plegen te spelen”, zei De Jong. “Van goed kijken, steek je ook een hoop op”. Jack de Gier (overgekomen van Schijndel) ondervond nog teveel last van een enkelblessure en beperkte zich in Boekarest tot wat looptraining. John Willems (De Graafschap) en Coen van der Hoeven (SVV) vielen in beide duels in en onderscheidden zich met geslaagde acties. Willems zorgde via de linkervleugel voor meer vaart in de aanval, terwijl de toch niet al te zeer uit de kluiten gewassen Delftenaar Van der Hoeven als offensieve middenvelder direct achter aanvalsleider Henk Grim vooral een opvallende kracht in de luchtduels ten toon spreidde. Tegen Partizan Belgrado opende Ruud Brood namens Den Bosch de score. De middenvelder, die de ondankbare taak krijgt de vertrokken Hendrie Krüzen te doen vergeten, was bij de les nadat de doelman een schuiver van Cees van der Linden onvoldoende had gepareerd. De Joegoslaven kwamen snel op gelijke hoogte dankzij een strafschop, die makkelijk gegeven werd door de zwakke Roemeense arbiter. Na rust, toen de Joegoslaven het tempo opschroefden, kostten twee persoonlijke fouten van Goossens en doelman Van Grinsven, FC Den Bosch de kop. Gisteren dicteerde FC Den Bosch de partij om de troostprijzen tegen Racing Jet dat de 35.000 toeschouwers en gastheer Steau Boekarest een dag eerder nog had verrast met heel taaie tegenstand (1-0). De Belgen bleken daarbij wel hun beste krachten verspeeld te hebben. Veel kansen leverde het Bossche overwicht overigens ook niet op. Henk Grim zou zich kronen tot matchwinner nadat de Belgische doelman een schot van Brood onvoldoende verwerkt had.

 

Ruud Kaiser hoopt op terugkeer naar België
Linkervleugelaanvaller Ruud Kaiser mikt op een terugkeer naar het Belgische voetbal. De 27-jarige speler van FC Den Bosch speelde zaterdagavond mee in een wedstrijd van Patro Eisden tegen Racing Genk. De clubleiding van de Belgische tweedeklasser ging nog niet akkoord met de financiële eisen van Kaiser, die voor hij vier jaar geleden bij FC Den Bosch kwam ondermeer voor Antwerp FC uitkwam. Tussen FC Den Bosch en Patro Eisden is nog niet onderhandeld over een transfer, Kaiser, die vrijdag in Eisden trainde, hoopt deze week te vernemen of de Belgische club hem in dienst wil nemen.

 

Den Bosch start oefencampagne
Buiten het uitstapje naar Boekarest, heeft FC Den Bosch zich tot nu toe anders op het seizoen voorbereid dan de concurrentie. Het hield zich voornamelijk schuil op het trainingsveld om daar de basisconditie te leggen voor de aanstaande competitie in de eredivisie. Morgen kunnen de supporters hun club in zijn nieuwe gedaante zien. In Helvoirt wordt het startsein gegeven voor een intensieve oefencampagne. Eerste tegenstander is Willem II dat al het nodige wedstrijdritme heeft opgedaan via oefenduels met amateurs. Bij FC Den Bosch is Jack de Gier nog steeds aan zijn enkel geblesseerd en zal derhalve waarschijnlijk niet in actie komen.

 

Den Bosch koerst naar climax; Willem II neemt strafschoppen beter na gelijk spel: 0-0
Het eerste seizoensoptreden van FC Den Bosch in eigen omgeving liep gisteren prompt uit op een zenuwentestje. Op Helvoirtse bodem eindigde de oefenpartij tegen Willem II in een gelijk spel (0-0). Maar daarmee had de uitgeloofde bokaal nog geen nieuwe eigenaar. En dus volgde een serie strafschoppen, die de Tilburgers met goed gevolg afwerkten. Zowel Van der Hoorn als Gösgens zag zijn inzet gekeerd door Willem II-doelman Ronald Jansen. Omdat zijn Tilburgse collega’s wél allemaal raak hadden geschoten, werd hun aanvoerder Bud Brocken tenslotte met de beker opgezadeld. “Het is allemaal redelijk verlopen”, toonde trainer Theo de Jong zich voorzichtig optimistisch. “We missen nog wedstrijdritme. Maar in een voorbereiding werk je altijd naar een climax. En die moeten we over drie jaar weken bereiken, bij het begin van de competitie.” Den Bosch ging van start zonder Cor Adriaanse (spierverrekking) en nieuweling Coen van der Hoeven (ziek). Een andere nieuwkomer in de Bossche selectie, John Willems, stond wel in de basisopstelling. Deze ex-speler van De Graafschap etaleerde zijn grote loopvermogen en had af en toe ook een aardige voorzet in huis. “Een fanatiek jochie”, omschreef De Jong zijn aanwinst. “Hij verzet veel werk en kan de ploeg op sleeptouw nemen”, strooide de oefenmeester met complimenten. De Jong trok het experiment met Fred van der Hoorn door. Tijdens het toernooi in Boekarest speelde de verdediger voor het eerst op als laatste man. Tegen Willem II stond Van der Hoorn opnieuw libero en daarbij sprongen vooral zijn offensieve acties in het oog. Ook Mart van Duren, die nog niet bijtekende, speelde mee. De Jong: “Hij moet naar de juiste vorm groeien en 25 van de 34 wedstrijden lekker spelen. Dan zeg ik: laat hem alsjeblieft blijven. Van Duren heeft nou eenmaal vormverlies in zich, al is dat vooral een mentale kwestie.” Van Duren wil best blijven als de trainer hem wil houden tenzij hij zich sportief of financieel kan verbeteren. 

Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven (70. Van de Kamp); Gösgens, Van Eck, Van der Hoorn, Goossens; Van Duren (89. Burg), Van der Linden, Brood, Willems; Beukers (89. De Gier), Grim.
Scheidsrechter: Bakker
Toeschouwers: 2.200
Kaarten: Brood (geel)
FC Den Bosch vindt net makkelijk in Zeeland
In zijn serie oefenwedstrijden in Zeeland is FC Den Bosch gisteravond begonnen met een 13-2 zege op afdelingsclub Wissekerke. In het duel met de Zeeuwen gebruikte trainer Theo de Jong zestien spelers. René van Eck en Henk Grim kwamen niet aan spelen toe; beiden zijn licht geblesseerd. De Bossche doelpunten kwamen van Brood (4x), Van der Hoeven (3x), Gert-Jan Verhoof (3x), Van der Hoorn, Beukers en Van der Linden.

 

FC Den Bosch komt laat op gang
FC Den Bosch heeft ook zijn tweede oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Zeeland gewonnen. Tegen zondag derdeklasser Breskens werd het na een 1-1 ruststand uiteindelijk 1-7. Bijna een uur lang slaagde het taai verdedigende Breskens erin zich de Bosschenaren van het lijf te houden. Pas na de 1-2 stortte het Zeeuwse bolwerk in elkaar. Bij Den Bosch ontbraken opnieuw Van Eck en Grim. De Bossche doelpunten kwamen van Beukers (3x), Brood (2x), Verhoof en Van Duren.

 

FC Den Bosch in finale tegen Ajax 2
FC Den Bosch komt vanavond in de finale van een voetbaltoernooi in het Zeeuwse Nieuwdorp uit tegen het reserveteam van Ajax. De Bossche eredivisionist kwam zover door zeges op de afdelingsclubs Nieuwdorp (8-0) en Patrijzen (5-1). In de eenzijdige partijen van elk een uur maakte coach Theo de Jong royaal gebruik van de mogelijkheid wat spelpatronen en opstellingen uit te proberen. Adriaanse en De Gier kwamen wegens blessures niet in actie. Doelpunten tegen Nieuwdorp: Van der Hoeven (2x), Brood (2x), Van Duren, Van der Linden, Grim en een eigen doelpunt. Doelpunten tegen Patrijzen: Van Duren (2x), Burg, Beukers, Van der Linden.

 

Surfplank in Zeeland niet besteed aan FC Den Bosch; winst in finale tegen Ajax 2
Zes dagen lang vertoefde FC Den Bosch in het surfhotel van Oranjeplaat pal aan het Zeeuwse water. Niemand van de voetballers heeft er op de surfplank gestaan. Met een intensieve serie trainingen in Nieuwdorp, veel rust in de hotelbedden en af en toe een terrasje, waren de dagen snel gevuld. “Zo zwaar hebben ze in het vijf jaar niet gehad, zo keihard is er hier gewerkt”, meende trainer-coach Theo de Jong zaterdagavond nadat zijn spelers de finale van een toernooi in Nieuwdorp met 3-0 op Ajax 2 hadden gewonnen. Tegen de reserves van Ajax (met een zekere Louis van Gaal als coach en de broertjes De Boer als spelers) speelde FC Den Bosch secuur zowel qua discipline als concentratie. Geen van de allemaal voornamelijk op techniek en aanvalskunst geselecteerde Ajacieden kreeg de kans door de Bossche linies te glippen. “Ik heb het gevoel dat er dit seizoen méér inzit”, keek De Jong vooruit op zijn derde jaar als eerste man. De Bossche doelpunten kwamen van Kaiser, Van Duren en een eigen doelpunt.

Het Belgische Patro Eisden heeft de contacten met Ruud Kaiser verbroken. Kaiser, voor wie Den Bosch een transfersom van 60.000 gulden verlangt, gaat voorlopig verder op De Vliert.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Klik voor de uitslagen en de verslagen uit het verleden op “Eerste elftal --> wedstrijden” en kies het seizoen, bijvoorbeeld dit beschreven seizoen 1988-1989.

 

 

intersport

logo doesburg

ttc

 

© 2011 Voetbalschoolcoenvanderhoeven.nl